Unul dintre pasii pe care trebuie sa ii urmezi dupa ce ai promovat examenul de specialitate pentru a putea sa practici medicina in Romania este obtinerea codului de parafa. Codul de parafa este mijlocul tau de identificare pe care il vei folosi, alaturi de semnatura olografa, pe toate documentele medico-legale. Poti sa il vezi ca pe un CNP pentru medici. Acesta este eliberat de catre Directiile de Sanatate Publica (DSP) arondate judetului tau.
Ce este codul de parafă și de ce este el obligatoriu pentru toți medicii?
Codul de parafa constituie un mijloc de identificare a fiecarui medic cu drept de libera practica pentru documentele cu caracter medico-legal (Ordinul 1059/20 noiembrie 2003, actualizat prin prevederile art 17, alin (1) din Ordonanta Guvernului nr. 12/2008).
Asa cum reiese din paragraful de mai sus, pentru a obtine codul de parafa trebuie sa ai drept de libera practica, iar pentru a avea drept de libera practica este necesara promovarea examenului de specialitate. Prin urmare, codul de parafa se poate obtine dupa facultate si rezidentiat, numai dupa primirea confirmarii in specialitate prin Ordinul Ministrului Sanatatii (certificatul de medic specialist).
Cum poți obține codul de parafă ca medic specialist?
Din pacate, pana in momentul redactarii acestui articol (11 August 2022), in majoritatea centrelor din tara este necesara prezenta fizica a medicului sau a unui delegat (prin imputernicire) la Directia de Sanatate Publica locala pentru a depune dosarul pentru inceperea formalitatilor de luare in evidenta si eliberare a codului de parafa. Poate in anii ce urmeaza, odata cu digitalizarea serviciilor publice, acest proces va putea fi realizat online in toate centrele.
Dosarul trebuie sa contina, conform ultimei publicatii a DSP Bucuresti din Martie 2022, urmatoarele acte:
- Dosar plic
- Cerere tip disponibila pe site-ul Directiei de Sanatate Publica sau la sediul DSP. Pentru Bucuresti, poti descarca cererea de AICI (pagina 2)
- Declaratie privind statutul profesional si civil (disponibila la sediul DSP)
- Copie B.I. / C.I / pasaport (aflate in termen de valabilitate)
- Copie diploma de licenta
- Copii ale documentelor care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, sentinta de divort, etc), daca este cazul
- Copie a certificatului de medic specialist sau primar
- Copie a certificatului de membru al Colegiului Medicilor cu viza pentru anul in curs
- Copie dupa alte acte de specialitate (competente, supraspecializari, doctorat)
- Adeverinta in original eliberata de unitatea sanitara/CMI/SRL in care esti incadrat sau in care vei fi incadrat din care sa reiasa functia de incadrare, specialitatea in care esti confirmat, numarul Ordinului de Ministru de confirmare in specialitate, tipul contractului individual de munca (cu norma intreaga, cu jumatate de norma, pe perioada determinata sau nedeterminata) si data la care ai fost incadrat ca specialist in specialitatea confirmata
- Acord de prelucrare a datelor personale.
NB 1: Documentele necesare pentru eliberarea codului de parafa pot varia de la un DSP la altul. Verifica site-ul Directiei de Sanatate Publica locala pentru lista actualizata pentru a nu pierde timpul pe drumuri. Lista de mai sus este cea actualizata in Martie 2022 de catre DSP Bucuresti. De asemenea, la finalul articolului, poti gasi informatii pentru despre actele cerute de fiecare judet in parte si modalitatea prin care le poti depune (fizic sau electronic).
NB 2: Conform art. 2, alin.(3) din OUG nr. 41/2016, in momentul depunerii dosarului la DSP trebuie sa ai la tine si documentele in original pentru certificare. Este vorba de actul de identitate, diploma de licenta, diploma de medic specialist, certificatul de membru cu viza pe anul curent si documentele care atesta schimbarea numelui. In cazul in care ai copii legalizate, nu mai este nevoie de prezentarea documentelor in original (art. 2 alin.(4) din acelasi act normativ).
Dupa depunerea dosarului, in termen de maxim 15 zile se va elibera codul de parafa sub forma unei adeverinte pe care va trebui sa o prezinti in momentul in care vei dori sa iti cumperi o parafa.
Asta este tot. Daca vrei sa iti deschizi un PFI si nu stii cum, am scris un articol in care iti explic, pas cu pas, cum sa faci asta. Mult succes in cariera!
Mențiuni în funcție de județ (informații preluate de pe websiteurile Direcțiilor de Sănătate Publică locale)
Pentru judetul Brasov: documentele se depun/elibereaza la sediul DSP din strada Mihail Kogalniceanu nr. 11, etaj 5, cam. 505. Cererea tip si declaratia de acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal se pot descarca de AICI.
Pentru judetul Constanta: Actele necesare se vor depune la sediul DSP Constanta din stada Aleea Lacramioarei nr.1. Cererea de eliberare a codului de parafa se poate descarca de AICI.
Pentru judetul Cluj: actele necesare pentru eliberarea codului de parafa si ridicarea adeverintei se vor transmite scanate in format pdf prin email la adresa: [email protected]. Adeverinta cu codul de parafa se va comunica prin email. Cererea tip se poate descarca de AICI.
Pentru judetul Iasi: documentele solicitate pot fi scanate in format jpg sau pdf si transmise prin email la [email protected]. Codul de parafa se elibereaza in 15 zile de la depunerea dosarului complet. Cererea de eliberare a codului de parafa se poate descarca de AICI.
Pentru judetul Timis: actele se depun la registratura Directiei de Sanatate Publica. Cererea se poate descarca de AICI.