Pentru Medici

Cum să înființezi un PFA/PFI ca medic

Vizualizari: 2221
Timp de citire:7 Minute, 6 Secunde

Fie că ești un proaspăt medic specialist, recent ieșit de pe băncile rezidențiatului (Felicitări, apropo!) sau ai ceva ani de experiență în spate, dacă iți dorești să lucrezi într-o clinică privată, vei avea nevoie de o formă de organizare juridică (lucru valabil dacă prestarea de servicii medicale se va face printr-un contract de colaborare cu acea clinică și nu printr-un contract individual de muncă). Această formă de organizare este, de obicei, Persoana Fizică Independentă (PFI). Despre ce este un PFI, care este diferența între diferitele forme de organizare juridică și ce trebuie să faci pentru a-ți înființa un PFI, iți voi vorbi în acest articol.

De ce există acest articol?

Aflându-mă chiar eu în prima categorie de mai sus, ca proaspăt medic specialist, am fost nevoit să îmi fac un PFI pentru a putea colabora cu clinicile private interesate. Ceea ce la prima vedere era un lucru (cât de cât) simplu, s-a transformat într-o întreagă aventură ce a constat în drumuri la ANAF și la alte instituții ale statului, așteptat zile întregi după diferite hârtii și citit o multitudine de articole despre contabilitate și forme de organizare juridică. După ce am trecut cu bine de acest hop, am zis că este nevoie de un loc în care medicii care doresc să își înființeze un PFI să găsească toate informațiile necesare pentru a face acest lucru, ordonat, astfel încât să nu piardă timpul așa cum l-am pierdut eu. De aici, dorința de a realiza acest “ghid”.

Vreau să menționez că tot ce voi scrie mai jos este rezultatul experienței mele și a documentării pe care am realizat-o în acest proces. Fiecare informație preluată va avea la final o sursă de unde puteți să citiți mai multe.

Care sunt formele juridice de organizare pe care le poate avea un medic?

Un medic are câteva opțiuni când vine vorba de forma juridică pe care o poate alege pentru a-și desfășura activitatea. Alegerea celei mai bune forme depinde de mai multe criterii, iar discuția trebuie avută cu un contabil sau cu un avocat.

Astfel, un medic poate să-și desfășoare activitatea ca un Cabinet Medical Individual (CMI), Persoană Fizică Independentă (PFI) sau Societate cu Răspundere Limitata (SRL), fiecare dintre aceste forme de organizare cu avantajele și dezavantajele ei.

NB: La finalul acestui articol iti voi recomanda un articol in care iti explic care sunt diferentele dintre PFA/PFI si SRL si care este cea mai buna forma de organizare juridica pentru tine!

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)?

Termenul de Persoană Fizică Independentă (PFI) nu este definit clar în legislație. Acesta face referire la profesiile liberale, care pot fi desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii. Practic, este un fel de Persoană Fizică Autorizată (PFA) pentru profesiile liberale, dar care nu trebuie înregistrată la Registrul Comerțului, ci doar la ANAF.

De ce trebuie să te inregistrezi ca PFI?

Răspunsul la această întrebare trebuie abordat din două perspective:

  1. Din perspectiva angajatorului (clinica medicală), acesta preferă să “delege” plata taxelor și impozitelor către angajat. De asemenea, un contract de colaborare implică o mai multă libertate, atât a angajatului, cât și a angajatorului (atenție însă, acest lucru poate fi un cuțit cu două tăișuri). Astfel, angajatul are o mai multă libertate în stabilirea programului și poate presta servicii asemănătoare în colaborare cu mai multe firme, însă nu beneficiază de asigurările oferite de Codul Muncii. Angajatorul (dar și angajatul) poate să încheie colaborarea cu un anumit partener în orice moment, mult mai ușor, luând în considerare bineînțeles condițiile contractuale. Spre deosebire de un contract de colaborare, un contract individual de muncă (CIM) stabilește clar anumite condiții în care contractul de muncă poate reziliat unilateral. Mai multe despre diferența dintre contractul de colaborare și contractul individual de muncă puteți găsi AICI si AICI.
  2. Din perspectiva statului, în momentul în care o persoană are venituri, dar nu este angajată cu un CIM, aceasta trebuie să beneficieze de o formă de organizare juridică care să stabilească taxele și impozitele datorate de către angajat/colaborator. Aici intervine PFI-ul sau PFA-ul după caz.

Cine se poate inregistra ca Persoană Fizică Independentă (PFI)?

Ca PFI, asa cum spuneam mai sus, pentru a putea emite facturi nu este necesară înregistrarea la Registrul Comerțului, ci doar autorizarea activității la ANAF. În acest sens, trebuie să îndeplinești următoarele condiţii cumulative:

  1. să exerciți o profesie liberală reglementată de un act normativ;
  2. să existe o autoritate publică sau un corp profesional care să verifice îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, să elibereze autorizaţia şi să o înscrie într-un registru (Colegiul Medicilor din Romania);
  3. să deții o autorizație și/sau o legitimație de membru conform actului normativ prin care este reglementată profesia;

Lista orientativă a profesiilor liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale poate fi gasită AICI. Dar, pe scurt, te poți înregistra ca PFI dacă ești avocat, notar, medic, farmacist, psiholog, sociolog, contabil, arhitect, consultant fiscal sau traducător.

Cum te înregistrezi la ANAF ca PFI?

Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, GRATUIT. Tot ce trebuie să faci este să depui un dosar care să conțină următoarele acte:

  1. Două formulare 070 – “Declarație de înregistrare fiscală” pe care le poți descărca de AICI (ANAF). Declarația poate fi obținută și direct de la ghișeul ANAF, dar nu recomand să stai la coadă pentru a obține formularul pe care, după ce îl completezi, trebuie să îl predai la un alt ghișeu (adică o altă coadă). Formularul 070 poate fi completat atât digital (Adobe Acrobat DC), cât și de mână.
  2. Documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea – copie. În cazul nostru, este vorba despre copie după Certificatul de Medic Specialist (eliberat de Ministerul Sănătății prin DSP) și copii după Certificatul de Membru al Colegiului Medicilor și Avizul Anual cu Drept de Liberă Practică (eliberate de Colegiul Medicilor).
  3. Contract de comodat/închiriere (original) sau actul de proprietate (copie), necesar stabilirii sediului social. Spațiul social poate fi chiar apartamentul/casa în care locuiești. Dacă urmează să desfășori activități comerciale în acel spațiu, în cazul în care sediul social este un apartament, vei avea nevoie de aprobarea asociației de locatari.
  4. Copie după contractul de muncă încheiat cu clinica cu care urmează să lucrezi sau o adeverință din care să reiasă că urmează să colaborezi cu o clinică. ATENȚIE MARE la acest pas, deoarece, dintre toate articolele pe care le-am citit, nicăieri nu este menționată necesitatea acestei adeverințe și totuși, am fost întors din drum la ANAF din cauza lipsei acesteia.
  5. Copie dupa Cartea de Identitate.

După ce ai strâns toate aceste documente, va trebui să mergi la sediul ANAF de care aparții pentru a le depune. Acest lucru implică un termen de așteptare de câteva ore și (cel mai probabil) stat la coadă. Poți alege să împuternicești pe cineva să facă acest lucru, însă nu pot oferi sfaturi în acest sens, neavând experiența necesară.

După ce ai depus cu succes dosarul, în termen de maxim 10 zile vei primi Codul de Identificare Fiscală (CIF) pe care va trebui să îl ridici, fizic, tot de la sediul ANAF. Urmează apoi completarea declarației unice 210 cu estimarea veniturilor pentru anul în curs, însă acest pas nu face obiectul articolului de față.

Cum ziceam, la final de articol, iti recomand sa citesti si acest articol in care iti explic care sunt diferentele dintre PFA/PFI si SRL astfel incat tu sa alegi cea mai buna forma de organizare juridica pentru tine.

Daca ai nevoie de o platforma online de contabilitate care sa te ajute cu calculul taxelor si impozitelor, sa iti intocmeasca registrele incasari si plati si care sa te ajute sa iti deduci cat mai multe cheltuieli, iti recomand StartCo, platforma online de contabilitate pe care am folosit-o si eu pentru mai mult de 1 an.

Incepand cu 2023, am renuntat insa la StartCo si am trecut la SOLO, o alta platforma online de contabilitate, de care sunt multumit (deocamdatata).


Surse:

  1. https://startco.ro/blog/cum-te-inregistrezi-la-anaf-ca-pfi-pentru-a-desfasura-o-profesie-liberala/
  2. https://wise.com/ro/blog/persoana-fizica-independenta
  3. https://inturda.ro/2015/07/15/pfi-versus-pfa-ce-este-o-persoana-fizica-independenta-si-cum-se-diferentiaza-de-o-persoana-fizica-autorizata/
  4. https://gestiunepfa.ro/ce-este-persoana-fizica-independenta-pfi/
  5. https://diviziapentrumedici.ro/utile/srl-vs-alte-forme-de-asociere-a-medicilor/