Moartea Subita Cardiaca la Copii si Adolescenti
Aritmii,  Urgente Cardiovasculare

Moartea Subita Cardiaca la Copii

Vizualizari: 931
Timp de citire:6 Minute, 51 Secunde

Moartea subita cardiaca (MSC), un eveniment rar la copii și adolescenți, dar cu un puternic impact emoțional pentru familie și comunitate, este definită ca decesul subit cauzat de o boală cardiacă, care poate fi confirmată printr-o examinare postmortem. Dacă după examinarea anatomopatologică, nu se găsește nici o explicație a morții, fenomenul este denumit „sudden arrhythmic death syndrome (SADS)”.

Prevalența morții subite este dependentă de vârstă și de sex. Astfel, în primul an de viață incidența este mai mare, pentru ca mai apoi să scadă în perioada copilăriei și să crească din nou la vârsta adolescenței. Băieții au un risc de două ori mai mare de moarte subita față de fete. În cazul sugarilor, moartea subita este a 3-a cauză de mortalitate (în Statele Unite ale Americii) și poate surveni din diferite cauze: infecții, accidente, abuz, neglijență, boli genetice, boli metabolice sau cardiace (malformații cardiovasculare sau miocardită). Din păcate însă, în peste 70-80% din cazuri nu se poate găsi o cauză a morții subite la sugar.

Conform studiilor, aproximativ 50% din decesele apărute în populația tânără nu au semne premonitorii, autopsia fiind esențială în stabilirea cauzei decesului. Totuși, în 33-50% dintre morțile subite apărute la copii anterior sănătoși, nu se poate identifica o anomalie la autopsie. Dintre cauzele posibile în acest caz se numără și canalopatiile care induc aritmii fatale precum sindromul de QT lung, sindromul Brugada sau tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică. În aceste cazuri, este absolut necesară investigarea rudelor de gradul I și II, precum și testarea genetică postmortem.

Cauzele frecvente de moarte subita cardiaca

  1. Sugari (< 1 an)
    • Malformații cardiace (duct-dependente precum atrezia pulmonară, întreruperea de arc aortic, sindrom de cord stâng hipoplazic, stenoza aortică critică sau transpoziția de mari vase cu sept interventricular intact, coarctație de aortă severă sau drenaj venos pulmonar total aberant)
    • Cardiomiopatii
    • Miocardită acută
    • Anomalii coronariene (ALCAPA, ARCAPA)
    • Boala Kawasaki
  2. Copii mici
    • Malformații cardiace
    • Miocardită acută
    • Cardiomiopatii
    • Boala Kawasaki
    • Infarct Miocardic Acut
  3. Adolescenți
    • Cardiomiopatie hipertrofică
    • Cardiomiopatie dilatativă
    • Anomalii coronariene
    • Aritmii (Sindromul de QT lung, sindromul Brugada, tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică, sindroame de preexcitație precum WPW)
    • Tulburări de conducere (Bloc atrioventricular complet)
    • Displazia aritmogenă de ventricul drept
    • Disectia de aortă (Sindrom Marfan, Sindrom Loetz-Dietz, Sindrom Ehlers-Danlos)

Moartea subita cardiacă la sportivi

Participarea la activități sportive cu grad variabil de efort poate reprezenta un factor de risc pentru moartea subita cardiacă, însă acest aspect nu este foarte clar încă. Stimularea adrenergică din timpul activităților sportive poate determina apariția unor evenimente cardiace la pacienții cu cardiomiopatii, canalopatii sau anomalii coronariene, însă aceste condiții de risc pot să apară în repaus sau în somn. De aceea, screeningul cardiovascular la atleți este deosebit de important pentru a reduce riscul de moarte subita și a devenit obligatoriu precompetițional în tot mai multe țări.

Etiologic, cea mai frecventă cauză de deces la sportivi este, conform studiului efectuat de Maron, cardiomiopatia hipertrofică. Un alt studiu efectuat în Italia de Corrado, arată o predominanță a displaziei aritmogene de ventricul drept, urmată îndeaproape de cardiomiopatia hipertrofică. Alte cauze de deces la atleți sunt anomaliile coronariene, valvulopatiile, miocardita și aritmii precum sindromul Wolf-Parkinson-White (WPW) sau blocul atrioventricular.

Traumatismul toracic este, de asemenea, o cauză de moarte subită cardiacă. Denumită “commotio cordis“, această cauză are ca mecanism probabil afectarea ventriculilor în timpul unei perioade vulnerabile, declanșând apariția aritmiilor amenințătoare de viață. Traumatismul toracic apare mai frecvent în sporturi precum fotbal, baseball, cricket sau arte marțiale.

Identificarea pacientilor la risc de moarte subita cardiacă

Semnele de alarmă ce pot identifica o persoană cu risc crescut de MSC sunt:

  • Simptome: durere precordiala (“in piept”), fatigabilitate (oboseala), sincopa, convulsii inexplicabile, palpitatii, dispnee.
  • Istoric familial de moarte subita cardiacă.
  • Pe electrocardiogramă (EKG):
    • unde Q proeminente sau anormale (adancime >3 mm si/sau durata >40 ms) in cel putin 2 derivatii;
    • complex QRS larg (durata >90 ms la copii sub 4 ani, >100 ms la copii intre 4-16 ani si >120 ms la adulti)
    • supradenivelare ST (>2 mm) / subdenivelare ST (>0.5 mm) si unde T negative în derivațiile inferioare
    • intervalul QTc alungit
    • unde Delta cu interval PR scurt < 120 ms
    • aritmia documentată
    • NB: bradicardia sinusala, aritmia sinusala, BAV grad 1, BRD incomplet, repolarizarea precoce si criteriile de voltaj pentru HVS sunt modificari comune in populatia tanara, mai ales la atleti si nu necesita evaluare suplimentara!
  • Pe ecocardiografie: fibroză la nivelul segmentului bazal al peretelui infero-lateral, prolapsul ambelor cuspe, regurgitare severă, disfuncția sistolică severă de ventricul stâng
  • Istoricul familial de moarte subita cardiacă.
EKG al unui pacient de 15 ani cu CMH și o mutație documentată la nivelul genei MYBP3. Se observa voltajul semnificativ crescut sugerand hipertrofie ventriculară stângă, inversarea undei T în derivațiile inferioare și laterale și intervalul QTc prelungit (măsurat la 480 msec).

Sincopa este un simptom frecvent la adolescenți și un motiv frecvent de adresare către serviciile de urgență. Însă, peste 95% dintre episoadele sincopale la tineri sunt benigne, fiind asociate cu stimuli emoționali puternici, medicamente, micțiune, oboseală sau deshidratare. Numai 3-5% dintre sincope sunt de cauză cardiacă. Apariția abruptă a sincopei, fară semne de prodrom, trebuie să atragă atenția asupra unei cauze cardiace.

Prevenția morții subite cardiace în populația pediatrică

Deși, prin definiție moartea subita cardiacă este un eveniment brusc, apărut în absența unei boli preexistente, există anumite investigații ce pot ajuta la descoperirea precoce a factorilor de risc. De exemplu, având în vedere că majoritatea bolilor cu risc crescut de moarte subita cardiacă au o componentă genetică, efectuarea unui consult cardiologic complet care să includă istoricul familial și examenul fizic complet este imperios necesar. De asemenea, în cazul istoricului familial pozitiv (rude decedate inainte de 50 ani din cauza cardiaca, boli genetice cunoscute precum cardiomiopatia hipertrofica sau dilatativa, sindrumul de QT lung sau sindromul Marfan), testarea genetică este necesară.

Pe lângă conturarea unui istoric familial și efectuarea unui examen fizic complet, care de regulă este normal, există anumite investigații paraclinice care pot evidenția semne de alarmă, care altfel ar rămâne ascunse. Electrocardiograma, ecocardiografia sau testul de efort sunt investigații relativ simplu de efectuat și necostisitoare. În cazuri atent selecționate, angioCT/RMN sau coronarografia pot fi luate în considerare.

Totuși, uneori inevitabilul nu poate fi ocolit. De aceea este necesară asigurarea mijloacelor de acordare de prim-ajutor la locul desfășurării competiilor sportive (defibrilatoare, personal instruit în asigurarea primului-ajutor).

Tramentul mortii subite cardiace

Cel mai important aspect in “tratamentul” mortii subite cardiace este reprezentat de timpul cat mai scurt de reactie, ceea ce va creste foarte mult sansele de supravietuire. Primul pas consta in obtinerea ajutorului medical specializat, apeland numarul de urgenta 112. Resuscitarea cardiopulmonara (CPR) si utilizarea unui defibrilator extern automat (DEA) pot crescte sansele de supravietuire cu pana la 75 la suta.

Resuscitarea cardiopulmonara (CPR) este vitala, ajutand la alimentarea cu sange si oxigen a organelor vitale. De aceea, cat mai multi oameni ar trebui sa stie sa ofere suportul vital de baza (BLS). Academia de prim ajutor ofera, periodic, cursuri pentru incepatori si avansati de BLS (Basic Life Support) si ALS (Advanced Life Support).

Resuscitare Cardiopulmonara si Defibrilator Extern Automat

Defibrilatorul extern automat (DEA) este un dispozitiv care analizeaza ritmul cardiac si aplica automat socul electric in momentul oportun pentru a reporni inima. Acesta este usor de folosit, ofera instructiuni audio clare si se gaseste in spatiile publice importante (statii de metrou, scoli, malluri, aeroporturi, etc).

Defibrilator Extern Automat Metrou

Pentru persoanele care sunt cunoscute cu un risc crescut de MSC, tratamentul medicamentos poate fi recomandat. In unele cazuri, evitarea anumitor factori de risc, cum ar fi participarea la competitii sportive, poate fi importanta.

In cazul pacientilor cu cardiomiopatie dilatativa si FEVS < 35% in ciuda tratamentului medicamentos maximal sau cu cardiomiopatie hipertrofica severa, defibrilatorul implantabil poate fi luat in discutie.

Bibliografie

  1. Cinteză, E., & Nicolescu, A. (2022). Moartea subita cardiacă. Esențialul în cardiologia pediatrică (pag. 486–491), Editura Amaltea.
  2. Chugh SS, Kelly KL, Titus JL. Sudden cardiac death with apparently normal heart. Circulation 2000;102:649–654
  3. Maron B, Shirani J, Poliac L, Mathenge R, Roberts WC, Mueller FO. Sudden death in young competitive athletes. Clinical, demographic, and pathological profiles. JAMA. 1996;276:199–204
  4. Corrado D, Basso C, Pavei A, Michieli P, Schiavon M, Thiene G. Trends in sudden cardiovascular death in young competitive athletes after implementation of a preparticipation screening program. JAMA.2006;296:1593–1601.
  5. https://www.uptodate.com/contents/sudden-cardiac-arrest-and-death-in-children
  6. Children’s Hospital of Philadelphia