...
Viata dupa Examenul de Specialitate: Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a putea lucra ca Medic Specialist in Romania.
Blog,  Pentru Medici

Viata dupa Examenul de Specialitate: Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a putea lucra ca Medic Specialist in Romania.

Vizualizari: 158
Timp de citire:8 Minute, 58 Secunde
Viata dupa Examenul de Specialitate: Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a putea lucra ca Medic Specialist in Romania.

Felicitări! Ai trecut cu succes de examenul de specialitate – un moment important în cariera oricărui medic. Drumul tău spre a deveni medic specialist este aproape finalizat, dar mai sunt câțiva pași esențiali de parcurs. În acest articol, vom explora în detaliu ce trebuie să faci pentru a putea practica medicina în România ca medic specialist.

De ce acest articol?

Pentru ca si eu am fost in situatia in care tu te aflii acum. Fericit ca am terminat una dintre cele mai stresante perioade din viata mea, dar nedumerit de pasii pe care trebuie sa ii urmez in continuare pentru a putea practica medicina legal in Romania. Asa ca acest articol este pentru colegii mei mai tineri, in speranta ca ii va ajuta si ii va scuti de drumuri inutile si timp pierdut.

Inainte de toate

Trebuie sa stii ca poti sa te inscrii si sa sustii examenul de specialitate cu pana la 6 luni inainte de finalizarea rezidentiatului, cu acordul coordonatorului din specialitate. In acest caz trebuie sa te asiguri ca la finalizarea rezidentiatului ai toate notele luate si trecute in carnetul de rezident si ca ai obtinut adeverinţa eliberată de unitatea de încadrare din care să rezulte finalizarea pregătirii de specialitate. Cei care nu sunt încadraţi rezidenţi, vor prezenta adeverinţa semnată de îndrumătorul de rezidenţiat.

Mai departe iti voi prezenta pasii pe care va trebui sa ii urmezi, la finalul carora vei putea spune ca esti “medic specialist cu acte in regula”. Din pacate insa, dupa cum vei vedea si tu, pasii trebuie facuti in ordine si nu vei avea cum sa pregatesti documentele pentru institutii in paralel. Asta pentru ca ai nevoie de certificatul de medic specialist pentru inscrierea in Colegiul Medicilor si ai nevoie de certificatul de membru in Colegiul Medicilor pentru obtinerea codului de parafa.

Pasul 1: Obtinerea certificatului de medic specialist

Dupa ce termini efectiv pregatirea in rezidentiat si ai primit de la spitalul platitor adeverinta de finalizare a pregatirii, va trebui sa o trimiti catre Ministerul Sanatatii, alaturi de o cerere de eliberare a certificatului de medic specialist. Dupa aceea va trebui sa astepti pana cand Ministerul Sanatatii elibereaza certificatele. Certificatul va fi eliberat de Ministerul Sănătății, dar DSP se ocupă de transmiterea actelor, prin urmare tu depinzi de DSP si astepti pana cand acesta ajunge in posesia lor.

💡 Sfat: Verifică cerințele exacte la DSP, deoarece documentele solicitate pot varia ușor. De asemenea, este bine sa faci copii dupa toate adeverintele pe care le primesti. Vei avea nevoie de o copie atasata la dosarul pentru Colegiul Medicilor. In plus, nu se stie cum se pierd documentele si ai nevoie de o copie.

Eliberarea certificatului de medic specialist poate dura intre 1 si 4 luni, in functie de cat de harnici sunt cei de la Ministerul Sanatatii si DSP si de programul examenelor din acea perioada. De exemplu, eu am sustinut examenul de specialitate in sesiunea din primavara (Aprilie), cand deja terminasem rezidentiatul, iar certificatul de medic specialist a intrat in posesia mea in luna Septembrie.

💡 Sfat Practic: pregateste-te din timp pentru aceasta perioada “de seceta financiara”. Iti recomand sa iti strangi niste bani din timpul rezidentiatului de care sa te poti folosi in aceasta perioada in care nu esti nici rezident, dar nici specialist. Eu am strans echivalentul a 6 salarii, cat sa ma tina 6 luni si sa-mi permita sa ma si relaxez dupa atata stress. Poti lua in considerare si faptul ca la finalul contractului de munca cu spitalul platitor vei fi platit si pentru zilele de concediu ramase. Unii recomanda sa iti depui actele pentru somaj in aceasta perioada, insa din punctul meu de vedere beneficiile sunt nesemnificative in raport cu dificultatea obtinerii somajului. Mai bine te pregatesti din timp pentru aceasta perioada.

Pasul 2: Avizarea de la Colegiul Medicilor din Romania (CMR)

Indiferent daca esti sau nu inscris in Colegiul Medicilor, procedura este asemanatoare. Vei avea nevoie de un set de acte pe care va trebui sa le depui la sediul regional al Colegiului Medicilor. In urma depunerii dosarului, vei fi chemat sa depui juramantul profesional care se organizează în sesiuni speciale, iar mai apoi sa iti ridici certificatul de membru si avizul de libera practica (ALP). Toata treaba asta dureaza in jur de 2-4 saptamani.

💡 Sfat: La fel ca si in cazul DSP, si la Colegiu este bine sa verifici cerințele exacte, deoarece documentele solicitate pot varia ușor.

Inainte de a merge la Colegiul Medicilor, vei mai avea cativa pasi importanti de facut:

  1. Obtinerea asigurarii de malpraxis pe care o poti obtine de la orice broker de asigurari mare, online. Aceasta este o cerință obligatorie și îți oferă protecție juridică în cazul unor incidente profesionale. Sfatul meu este sa inchei polița la o companie de asigurări care oferă produse dedicate medicilor si sa compari mai multe oferte pentru a găsi o asigurare adaptată nevoilor tale și specialității tale. Mai mult, citește cu atenție termenii și condițiile poliței, inclusiv excluderile și limitele de despăgubire.
  2. Obtinerea certificatului medical A5, neaparat cu tot cu viza medicului psihiatru;
  3. Obtinerea cazierului judiciar, pe care il poti obtine online.

Astfel, dosarul tau va trebui sa contina:

  1. Cerere tip – se eliberează de la Departamentul Acreditări și Avizări;
  2. Copie certificată «conform cu originalul» de către medic prin semnătură olografă sau semnătură electronică extinsă, în cazul depunerii în format electronic a diplomei de absolvire a facultății sau a adeverinței de absolvire a studiilor valabilă până la eliberarea diplomei de licență, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii;
  3. Atestat de echivalare a studiilor eliberat de către Ministerul Educației, în cazul în care diploma nu este eliberată pe teritoriul României;
  4. Copie după Diploma de Doctor în Științe medicale;
  5. Copia carnetului de medic rezident completat și vizat la zi, respectiv copia adeverinței de confirmare în rezidențiat pentru medicii rezidenți aflați în anul I de pregătire;
  6. Copie după Ordinul de confirmare a gradului profesional (specialist / primar);
  7. Atestat de recunoaștere a specialitătii eliberat de catre Ministerul Sănătații, în cazul în care specialitatea este obținută în afara tării.
  8. Copie după Certificatele de Competențe, atestate sau supraspecializări obținute;
  9. Adeverința de la locul de muncă cu dovada activității medicale în specialitatea/ specializările deținute la data încadrării, nu mai veche de 30 de zile. (adeverința trebuie să specifice în clar ziua/luna/anul încadrării și vechimea în activitatea medicala). În cazul în care adeverința de la locul de muncă este emisă în afara țării, trebuie tradusă și legalizată;
  10. Adeverință U.M.F. de grad didactic (asistent, profesor etc);
  11. Copie după Decizia de cercetător;
  12. Copie după asigurarea de răspundere civilă (asigurarea de Malpraxis), conform cu originalul;
  13. Certificatul de sanatate tip A5, care sa includa si viza medicului psihiatru (conform Deciziei Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania);
  14. Certificatul de cazier judiciar (în original);
  15. Copie după Buletinul de Identitate / Carte de identitate;
  16. Copie după Certificatul de căsătorie / divorț – în cazul schimbării numelui;
  17. În cazul în care activitatea medicală se desfășoară în afara țării, trebuie un Certificat Profesional (certificat de bună practică medicală – good standing) tradus și legalizat.
  18. Copie după chitanța pentru plata Taxei de înscriere;
  19. Dosar plic;
  20. Medicii care vin prin transfer (din tară sau din strainătate) vor aduce documente doveditoare pentru practica medicală și probitatea profesională:
    1. pentru activitatea medicală: adeverința eliberată de angajator cu perioada lucrată și funcția;
    2. pentru probitatea profesională: certificat de bună practică eliberat de Colegiul sau autoritatea competentă similară, respectiv Notă de transfer, în cazul în care medicul a fost înscris la un alt Colegiu județean.
  21. Medicii cetățeni străini trebuie să posede cunoștiințe lingvistice necesare desfăsurării activităților profesionale în România.

*Toate documentele depuse în copie vor fi însoțite și de original.

Pasul 3: Obtinerea codului de parafa

Dupa ce ai obtinut si certificatul de medic specialist si certificatul de membru in Colegiul Medicilor, alaturi de avizul de libera practica, poti incepe procesul de obtinere a codului de parafa. Despre cum se obtine codul de parafa am vorbit pe larg in acest articol pe care iti recomand sa il citesti, dar pe scurt, va trebui sa te intorci la DSP si sa depui un alt dosar care va contine un alt calup de documente, dintre care cea mai importanta este adeverinta in original eliberata de unitatea sanitara/CMI/SRL in care esti incadrat sau in care vei fi incadrat din care sa reiasa functia de incadrare, specialitatea in care esti confirmat, numarul Ordinului de Ministru de confirmare in specialitate, tipul contractului individual de munca (cu norma intreaga, cu jumatate de norma, pe perioada determinata sau nedeterminata) si data la care ai fost incadrat ca specialist in specialitatea confirmata.

💡 Sfat: Cred ca deja te-ai obisnuit, dar verifică cerințele exacte la DSP, deoarece documentele solicitate pot varia ușor!

Dupa depunerea dosarului, in termen de maxim 15 zile se va elibera codul de parafa sub forma unei adeverinte pe care va trebui sa o prezinti in momentul in care vei dori sa iti cumperi o parafa.

Pasul 4: Angajarea si inceperea activitatii medicale ca medic specialist

Felicitari! In sfarsit, dupa mai multe luni de asteptare, documente, cereri si dosare, ai ajuns la linia de finish. Aceasta linie este de fapt chiar linia de start in cariera ta medicala. Ultimul pas este să incepi să lucrezi ca medic specialist. Ai mai multe opțiuni:

  1. Te angajezi in sistemul public de sanatate, caz in care vei sustine un examen pe post, iar pentru inscriere vei avea nevoie de un alt dosar cu o gramada de documente;
  2. Te angajezi in sistemul privat de sanatate, caz in care va trebui sa te decizi daca vrei sa te angajezi cu CIM (Contract Individual de Munca) sau cu CPS (Contract de Prestari Servicii). De regula, personalul medical este angajat in privat prin CPS, caz in care va trebui sa ai si o forma juridica de organizare. Cele mai frecvente 2 forme sunt PFI-ul (PFA pentru profesii liberale) si SRL-ul.

Despre diferenta dintre formele de organizare juridica PFA (PFI) vs SRL, discut pe larg larg in acest articol pe care iti recomand sa il citesti.

Sfaturi finale pentru un start reușit

  1. Investește în educația continuă: Medicina evoluează rapid, iar participarea la conferințe, cursuri și ateliere este esențială pentru a rămâne la curent.
  2. Construiește o rețea de suport: Alătură-te unei comunități profesionale, fie online, fie în orașul tău, unde poți împărtăși experiențe și soluții la probleme comune.
  3. Păstrează un echilibru între viața profesională și cea personală: Cariera de medic specialist este solicitantă, dar este important să îți rezervi timp pentru tine și pentru cei dragi.
  4. Nu ezita să ceri ajutor: Fie că este vorba de un coleg mai experimentat sau de un mentor, nu te teme să ceri sfaturi atunci când ai nevoie.

Gata, asta este tot! Mult succes! 😊

Daca ti-a placut articolul si ti s-a parut util, trimite-l si colegilor tai!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.